Jordade uttag

I de flesta svenska hem finns jordade uttag i kök, badrum, källare, garage och utomhus. I vardagsrum, hallar och sovrum är det ofast . Att ha jordade och ojordade uttag i samma rum, är förbjudet.

Om det uppstår ett fel i t ex en lampa som är ojorda kan hela lampan bli spänningsförande. Har flyttat till en hus ifrån 19där stora delar av elen är orginal. Uttagen är ojordade, glappiga, saknar petskydd och behöver bytas ut. En lampa till exempel är jordad om den har en stickkontakt som är försedd med jor en sådan lampa skall aldrig anslutas till ett vägguttag utan . Passar både i jordade och ojordade uttag. Varför passar jordade kontakter i ojordade uttag men inte tvärtom?


Sedan 19ska alla nybyggda hus genomgående ha jordade uttag.

Ett jordat uttag är precis lika farligt som ett ojordat att sticka in nånting i. Finns ju både petskyddade, ojordade uttag såväl som jordade uttag . Hur vet jag om mina jordade el-uttag verkligen är jordade? Bilder på jordade uttagRapportera bilderTack för dina kommentarer. Rapportera en annan bildRapportera den stötande bilden.


Vi är sedan länge vana vid att ha jordade uttag i kök, källare, garage och utomhus. Nu ska vi det också i övriga utrymmen, som t ex vardagsrum .

En vanlig missuppfattning är att jordfelsbrytare bara fungerar om de sitter i jordade uttag, men de ger ett gott personskydd även i ojordade uttag. Inbyggnadskomponenter för montering i normkapsling på DIN-skena. SCHNEIDER ELECTRIC 2-vägs infällt vägguttag Schneider Renova 0. Detta utanpåliggande vägguttag från Elko har sex jordade uttag med petskydd. Kan man ha jordfelsbrytare utan att ha jordade uttag? Eller rättare sagt, gör det någon nytta utan jordade uttag?


Gruppcentraler bytades i samtliga lägenheter och jordfelsbrytare installerades. Kontakten ska vara helgjuten (ej öppningsbar) och den går att använda i både jordade och ojordade uttag. Det har blivit allt vanligare med dubbelisolerade .

Kommentarer

Populära inlägg