Vridmoment mekanik

Vridmoment eller kraftmoment är ett mått på en krafts förmåga att vrida ett. Om ett vridmoment verkar under en viss rotation uträttas likaså ett mekaniskt arbete. En punktkraft har en storlek (P), riktning i rummet och en angreppspunkt (A).

En kraft kan i matematiska termer beskrivas som en vektor . Här har du en om hur man kan använda en julgran för att illustrera tyngdpunkt och vridmoment. Många har en felaktig förförståelse av mekanik, . För att lossa en mutter erfordrades ett moment på 1Nm. När vi talar om moment så förekommer det vridning kring en fast punkt.


Två sammanfogade trissor belastas av krafter enligt figuren. Bestäm snörkraftens belopp T så att momentet MO .

Denna skrift har tagits fram för att utgöra kurslitteratur i kursen Mekanik för. Det som uppstår då kallas för vridmoment. Vridmomentet bygger även det på mekanikens gyllene regel, det vill säga att det vi vinner i kraft . Mekanik är den gren av fysiken som behandlar föremål i vila (statik) och i. Vridmoment uttryckt som en vektoriell produkt.


Räkna ut vridmoment på ett winchmaskineri. Lektion arbete och vridmoment fysik A 2011. Extra övningsuppgifter Krafter och Moment. Två delar i en mekanisk konstruktion sitter fästade vid leden.


Vilket vridmoment måste motorn tillföra varje hjul om det är en framhjulsdriven bil? Förberedelseuppgift: I exemplet ovan, hur stor är den effekt som motorn . I den här delen av kursen kommerl vi att stöta på flera storheter som har.

Kommentarer

Populära inlägg