Använda kompass

Hur fungerar en kompass och hur läser du kartan? Det är viktigt att kunna navigera när du är ute och vandrar. Läs om hur du läser karta och använder kompass.

En kort instruktionsfilm om att ta ut kompassriktning. Ska testa om den biter på IK Ymers unga orienterare. Att kunna navigera med karta och kompass är A och O för en säker och behaglig tillvaro ute i vildmarken. Johan Skullman visar hur du använder kompassen.


Orientering - att, i okänd terräng, ta sig fram en bestämd väg eller till en bestämd plats. Var rätt många år sedan 15-år sedan jag använde kompass! Någon som enkelt kan förklara hur man gör eller om det finns något.

Förberedelser UtrustningCachadLiknandeAtt använda karta och kompass är fortfarande det säkraste sättet att hitta rätt i fjällen. Ett bra sätt att hitta i skogen är att lära sig att använda karta och kompass eller hantera en GPS. Kompasser riktar in sig i magnetfältet kring jorden i riktning norr och söder.


För att vi ska kunna använda graderingen på en kompass måste vi . Du kan infoga en kompass på sidan, justera dess bred rotation och plats, och sedan använda den för att rita cirklar och bågar. Utmed markerad led kan man naturligtvis gå på tur utan att ständigt titta på kartan eller använda kompassen. Men det är ändå viktigt att alltid ha karta och .

Hur använder du egentligen din tumkompass? Det finns mycket att tänka på och det gäller för dig att hitta ditt optimala sätt . En kompass används för att ta ut rätt riktning från en plats till en annan med hjälp av en karta. Inom orienteringssporten är det rätt vanligt att använda en tumkompass som. När det gäller friluftsliv används vanligen en kompass med vridbart kompasshus.


Nygraderna är en kvarleva från ett försök att använda decimalsystemet på. Man ska inte stå under en kraftledning när man använder en kompass, för då blir . Tillbringar du mycket tid ute i naturen utanför bebyggelse är det ett måste att du kan använda kompass och karta. När det inte längre finns några hus och vägar . Vi har försökt samla bra information om hur en kompass fungerar och hur du läser en. Kommer du att röra dig i ett område du inte känner till, utanför markerad skyltning?


Hitta väderstrecken utan kompass är en aktivitet i Scouternas aktivitetsbank. Man kan använda klockan (om den inte är digital) som kompass. Lägg kompassen på kartan med kanten längs den önskade färdriktningen. Om du använder en syftkompass med spegel, skall du hålla kompassen som . Modern navigering enheter blir mer tillgängliga.


Dock vanlig kompass är fortfarande populär, och den har sin egen stora fördelar.

Kommentarer

Populära inlägg