Medicinsk ljusbehandling

Medicinsk ljusbehandling är en viktig och effektiv behandlingsform vid flera vanliga hudsjukdomar som till exempel psoriasis, eksem och klåda. Medicinsk ljusbehandling är sålunda inte alls farligare än att sola sig, snarare tvärtom, eftersom kontroller och dosering sker under uppsikt av sjuksköterska och . Ljusbehandling av hudsjukdomar har använts sedan början av 1900-talet,. Medicinskt delas detta upp i UVA (långvågigt UV-ljus) och UVB (kortvågigt UV-ljus). Ljusbehandling används bland annat för att behandla medelsvår till svår psoriasis som inte svarar på behandling med salvor och krämer.


Medicinsk ljusbehandling är en viktig och effektiv behandlingsform vid flera vanliga hudsjukdomar som t ex psoriasis, eksem och klåda. För cirka procent av alla med psoriasis som prövar ljusbehandling blir resultatet mycket bra. Ges på hudklinik, hudmottagning samt på psoriasisförbundets anläggningar.


Olika typer av ljus som används: UVA – långvågigt ultraviolett ljus med . Medicinsk ljusbehandling består av ultravioletta strålar, som även finns i naturligt solljus.

Ljusbehandling på Hudkliniken är ett medicinsk ljus för olika hudsjukdomar bland annat vid psoriasis, eksem, soleksem och klåda. Q-light; Är ett helt nytt koncept inom ljusterapin; Avger ingen ultraviolett strålning; Är en medicinsk produkt; Kan användas som aroma- och ljusterapi i . Under rubriken ljusbehandling skall infraljus, ultraljus och en särskild form av ljusterapi nämnas. För andra former av ljusbehandling hänvisas till avsnitten om . Nu har man av besparingsskäl minskat öppettiderna för ljusbehandling på.


Medicinsk ljusbehandling är en av de vanligaste terapiformerna vid psoriasis. Hudmottagning ljusbehandling; Skånes universitetssjukhus; 2Lund.

Vi erbjuder ljusbehandling mot bland annat psoriasis samt olika former av eksem. Medicinsk ljusbehandling är ett viktigt och ofta effektivt behandlingsalternativ för flera vanliga hudsjukdomar som t ex psoriasis, eksem och klåda. Ytterligare behandling som sker utanpå kroppen är ljusbehandling och ytlig röntgenstrålning, så kallad Buckyterapi.


Det klassas ibland som en kategori i sig . NIels Ryberg Finsen med Nobelpriset i medicin för sina framgångar med ljusbehandling. Ljusbehandling ges antingen som enbart UVB-ljus eller i kombination med UVA-ljus. Medicinsk ljusbehandling anpassas individuellt beroende på vilken . Ljusbehandling kompletterar den medicinska vården vid flera hudsjukdomar såsom atopiskt eksem, psoriasis och lichen (rödlave).

Kommentarer

Populära inlägg