Stolpar altan dimension

Valet av virkesdimensioner till altanen handlar inte bara om att få en. Stolparna ska antigen vara i tillräcklig höjd för att bära upp reglarna, eller . Här finner du en Excel-fil (spännviddstabell) för dimensionering av bärlinor, golvbjälklag och spännvidder för att bygga altan. Altanbjälklag - bjälkar och bärlinor av konstruktionsvirke eller limträ. Mellan stolpe och betong ska det finnas en fuktspärr.


Här får du bland annat tips om dimensionering, konstruktion och materialåtgång när du planerar din altan. Se vårt lagerförda sortiment av olika trallvirke här . Det finns ett antal begrepp kring att bygga en altan. Jag satte 95×mm stolpar i plintarna utmed kanterna och skruvade. En sarg runtom altanen i samma dimension som trappstegen d.

Att bygga altan eller trädäck är ett roligt projekt som jag sett fram emot. Altanen avslutas med en sarg i dimension 45×1för . Om du utrustar altanen med ett tak har du ett gediget skydd mot stark. På utsidan om stolparna, fäst bärlinorna för golvbjälkarna av dimension . Entréstolparna hamnar på CC 2cm och likaså de vid altandörren. Vår altan består av plintar, stolpar, bärlinor, golvreglar och trallvirke.


Alla bärlinor ska vara tryckimpregnerad byggregel med minsta dimension 45x145.

Stolparna går igenom altandäcket och blir huvudstolpar i altanräcket. Altanen löper meter längs husets långsida och meter ut från huset. I vår instruktionsfilm lär du dig bygga altan med ett trappsteg och räcke på plintar. I exemplet nedan följer en altan med förhöjd stomme, där trädäckets höjd bidrar till.


Grundprincipen för altanbygget är att man på betongplintarna sätter stolpar . Bärlinan i altanens slut måste dock vara av grövre dimension, 100x9. Staketstolparna ska också monteras nu innan själva trallen läggs. Stolpar, staketdetaljer, överliggare och konsoler till skärm taket.


Bygger du ett högt staket över 1cm bör du välja grövre dimension. Stolpar, reglar och staketspjälor av virke klass A.

Kommentarer

Populära inlägg