Lampa

En lampa (av grekiska λαμπάς lampás = fackla) är i strikt mening en anordning för belysning. I dagligt tal används ordet synonymt med armatur, som är en . Idag finns lysdioder och lampor baserade på lysdioder i många olika färger, från infrarött över de synliga färgerna till ultraviolett, samt olika nyanser av kallt och .

För att göra lågan stabilare, utan fladder, utrustades lamporna med glas. Den högst utvecklade oljelampan använder fotogen som bränsle och har labyrinter för . En diodlampa, lysdiodlampa eller LED-lampa (av engelska LE light emitting diode, lysdiod) är en lampa bestående av en eller flera lysdioder monterade i en . Kotte, på danska Kogle, också benämnd Artichoke på engelska, är en lampmodell i metall av Poul Henningsen. Kotte formgavs 195 var tänkt för offentlig miljö . PH-lampa är en elektrisk armatur, som är formgiven av den danske arkitekten Poul Henningsen. Typiskt för Poul Henningsens lampor är dess skärmsystem som .

Kvicksilverlampa är en ljuskälla av typen gasurladdningslampa. Lampan behöver en särskild armatur för att tändas. En UV-lampa är en lampa, oftast lysrör, som utsöndrar ultraviolett ljus.


När lamptypen marknadsfördes på bred front kallades den lågenergilampa, men i och med tillkomsten av andra tekniker (LED-lampor och induktionslampor) . En natriumlampa är en typ av gasurladdningslampa som använder exciterat natrium i gasform för att producera ljus. Det finns två huvudtyper av natriumlampor: . Ljuskälla är den del som i en lampa genererar ljus.

En lampa som enligt definitionen är en apparat innehåller: Ljuskälla - den del som producerar ljus. Volframlampa är den vanligaste typen av glödlampa. Lampan består av en volframtråd omsluten av en glaskupa monterad i en sockel, oftast en gängsockel . Karbidlampa eller acetylenlampa är en lampa eller lykta för belysning i vilken acetylengas brinner med kraftig vit (men sotande) låga.


Billamptyper är de olika sorters lampor som används i fordon. Ett modernt fordon använder olika sorters lampor för flera olika ändamål : belysning för föraren så . Ficklampa är ett bärbart belysningssverktyg där ljuskällan består av en eller flera elektriska lampor. Den december 18visade Thomas Edison för första gången upp en funktionell glödlampa för en grupp finansiärer som ville utveckla hans uppfinning. En halogenlampa är en slags glödlampa som innehåller halogengas, vanligen jod eller brom.


I halogenlampan är temperaturen hos glödtråden högre än i en . Oljelampan är troligen en av de äldsta lampor som människan har utnyttjat. I början var den inte mer än en lerskål eller urgröpt sten som man lade en veke i . En båglampa är en lampa där ljuskällan utgörs av en ljusbåge mellan två elektroder. I någon mening är lysrör och neonskyltar m m båglampor, men i begränsad .

Kommentarer

Populära inlägg